Opgebrand en leeg

Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is vaak prettig en maakt ons alert. Ons lichaam heeft dan ook een sterk zelf herstellend vermogen. We kunnen best langdurige overbelast worden, goed herstellen en er zelfs sterker uitkomen. Maar dan moet het natuurlijk wel de kans krijgen!

“Juist toen ik besloot om minder te werken, ging het mis. Mijn systeem was totaal ontregeld en ik kon gewoon niets meer. Altijd een bezig bijtje geweest, ik had twee winkels draaien die alle tijd en aandacht vroegen en ineens zat ik op de bank… opgebrand en helemaal leeg.”
Tijdens mijn nascholing bij Con Amore werden verhalen gedeeld van sterke persoonlijkheden die ervaren hadden wat een burn-out betekent. “Ik kende mijn grenzen niet, ik moest mijzelf bewijzen en mocht geen fouten maken… allemaal overtuigingen die invloed hadden. Door te werken vermeed ik innerlijke conflicten en een gevoel van leegte. Maar ook externe factoren speelden mee zoals tijdsdruk, geen feedback, intensieve emotioneel belastende contacten en vul maar aan…”

Een burn-out ontstaat niet door hard te werken, maar door te weinig herstelmomenten. En het uit zich bij iedereen anders. Afhankelijk van genetische factoren, vroegere ervaringen, trauma’s, gewoonten, ziektes, levensstijl enz. Iedereen heeft een andere zwakke schakel en die breekt dan ook het eerst.

Voorkom een burn-out door allereerst zelf de signalen goed te herkennen (spanning, verliezen van grip, machteloosheid en lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en buikpijn). Zorg voor voldoende herstelmomenten, vooral ook gedurende de dag; vijf minuten per uur kan al voldoende zijn. Dus focus niet op het verminderen van werk, maar op het vermeerderen van pauzes. Plan na een drukke periode altijd een rustige periode in, zo kun je er daarna weer tegenaan gaan.

Mijn papiertje is binnen, nu weer relaxen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *