Geluk vangen in woorden

“Weet niet wat het is maar ik zit gewoon niet lekker in m’n vel…”. Hij draait wat op zijn stoel en speelt met zijn mobiel. Het is alsof hij elk moment een telefoontje verwacht, alsof hij maar even tijd heeft en daarom snel en onrustig zijn verhaal afdraait. “Ik heb best een gelukkige jeugd gehad, daar zit ‘t ‘m niet in, hoor!”, zegt hij. Maar je hoeft dan ook geen traumatische jeugd te hebben gehad om last te hebben van stress, van faalangst of van gevoelens van niet goed genoeg zijn. De mensen die ik coach zijn net als hij gezonde mensen met gezond verstand die ergens last van hebben.

Ik schrijf op wat hij zegt, vang het in de juiste woorden en laat hem dit lezen als hij weer bij mij binnenstapt. “Dat doet me wat… mijn leven in een notendop”, en hij slikt eens flink. Deze keer wordt er minder gebokst, meer gepraat en veel geschreven. Doordat hij onder andere opschrijft waar hij als jochie plezier in had, waar hij van genoot en lol aan beleefde, kwam hij erachter dat zijn job tussen vier kantoormuren niet matcht met wat hem eigenlijk gelukkig maakt: “Ik was altijd buiten, maakte hutten en croste veel op m’n BMX…”. Nu kan hij het kantoor niet zomaar vol zetten met groen of ineens van baan veranderen, maar het vrijwilligerswerk dat hij er naast doet, is -‘omdat hij goed is in zijn vak’- hetzelfde werk… en dat kan anders! Niet veel later laat hij weten dat hij niet meer zoveel ‘moet’, meer rust ervaart en geniet van wat hij bewust gekozen heeft: aan de slag met groenonderhoud en kleine klusjes voor Natuurmonumenten. “En ik pak dan niet de auto maar m’n mountainbike!”, grijnst hij. Het leven hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn.

Dit lied van Pjotr – Pot Met Goud doet me denken aan zijn verhaal.

Wil jij ook woorden geven aan jouw verhaal?
Mail, bel of app: info@timefortribe.nl / 06 275 250 72

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *