Bakken energie

“Ik blijf maar piekeren en kom er niet uit”, zucht ze diep. “Hoe weet ik nou of ik de juiste keuze maak? Ik word er doodmoe van!” Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Want als je het ene kiest, kan je dat andere niet meer doen… misschien maak wel de verkeerde keuze of ben je bang dat je iets leuks of belangrijks mist. Dus blijf je maar wikken en wegen waardoor je uiteindelijk maar niets meer doet…

Haar tank is leeg, ze heeft geen energie meer. En daar voelt zij zich dan weer schuldig en ontevreden over. Piekeren vreet energie, vaak zonder resultaat. “Ken je Steve Jobs?”, vraag ik haar. “En weet je dat hij altijd dezelfde kleding droeg? Een zwarte coltrui, een blauwe spijkerbroek en grijze sportschoenen. Ook Albert Einstein had waarschijnlijk meerdere versies van hetzelfde grijze kostuum, omdat hij geen tijd wilde verspillen met het uitkiezen van een outfit. En Obama zie je steeds een blauw of grijs pak: ‘Ik wil geen beslissingen nemen over wat ik draag of eet. Ik heb te veel andere belangrijke beslissingen te nemen’, zei hij…”

Eén van de sleutels van energiemanagement zijn de rituelen. Patronen in je dagen bouwen waar je niet over na hoeft te denken, die voor een betere energiebalans zorgen. Dat vergt discipline, bijvoorbeeld als je ervoor kiest om ’s morgens eerder je bed uit te stappen om je bijbel te lezen of om te fietsen naar je werk. Minder koffie drinken of geen scherm meer voor je neus voor ’t slapen gaan. Maar het zal dan net zo gaan als met het ochtendritueel wassen en tandenpoetsen, je doet het gewoon en je denkt er niet meer over na.

Discipline is als een spier, het is te trainen. En het levert een duurzaam resultaat! Als jij hier goed in bent, kun je veel meer voor elkaar krijgen dan met een strak agendabeheer. Want wat heb je aan een uur extra (werk)tijd als je aan het eind van de dag niet meer vooruit te branden bent?

Dus doseer je energie en vraag jezelf af: Wat zijn mijn energievreters, waar lekt mijn energie? En waar ga ik wel alles geven, waar word ik blij van en waar wil ik 100% knallen?!

Zetje nodig? Neem contact op met Time For Tribe.
06-27525072 / info@timefortribe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *