Er kan zomaar ruis ontstaan…

Filmpje

Dat ik even niet van me laat horen, heeft een reden. Ik volg een opleiding en verdiep me in communicatie en coaching door een psychosociale basisstudie. Mijn kennis en vooral mijn woordenschat groeit enorm maar tegelijk blijft het stil wat betreft deze Tribe-talks. Daarom deze boodschap…
Er schiet me trouwens meteen iets  te binnen van wat ik in de eerste les meekreeg: wanneer je communiceert wordt de boodschap via drie kanalen verzonden: het verbale, non-verbale en paralinguale kanaal.

Bijvoorbeeld: “Ze zegt met een somber gezicht (non-verbaal) en trillende stem (paralinguaal) dat het heel goed met haar gaat (verbaal).”

De non-verbale en paralinguale signalen maken een groot deel uit van de boodschap die iemand verzendt. De verbale boodschap die ik hier nu met je deel, laat niet zien of ik een lach op m’n gezicht heb. Ook weet je niet hoe ik dit alles uit zou spreken, misschien verandert tempo, volume of toonhoogte wel. Daarom is jouw en mijn observatie van deze signalen in een face-to-face gesprek van groot belang want deze signalen geven veel informatie. Net zoals jij en ik dat bewust of onbewust met onze houding kunnen overdragen aan elkaar.

Maar het is ook belangrijk om te beseffen dat er bij het interpreteren van deze boodschappen veel ruis ontstaat. Miscommunicatie en misverstanden!
Ruis is dus een verstorende factor tussen zender en ontvanger waardoor de boodschap verkeerd/niet ontvangen wordt…
Je zou verwachten dat de ruis afneemt nu de technologie vordert. Maar niets is minder waar. We zijn meer verbonden dan ooit, en toch lijken we steeds verder weg te drijven van wederzijds begrip. Daarom breid ik dus mijn mentale modellen uit; hoop ik ze aan te passen aan allerlei doeleinden, met verschillende onderdelen voor verschillende functies. Ik hoop mij te laten gebruiken als gereedschap, zoals een ‘Zwitsers zakmes’, in Gods Hand. Een multitool om op allerlei manieren ruis tegen te gaan, met de zekerheid dat Zijn begripvolle liefdesboodschap alle ruis overtreft.

Time For Tribe – Bloeien, snoeien en groeien om tot ons doel komen: vrucht dragen voor Hem, getuigen en genieten van Gods liefde.
info@timefortribe.nl / 06 27525072

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *