Ra, ra, wie ben ik

‘Er zijn zoveel referentiekaders als mensen. Ieder individu vormt namelijk een referentiekader op basis van zijn/haar eigen geschiedenis, ervaringen en verwachtingen’ lees ik in mijn studieboek. ‘Wat kenmerkt jouw referentiekader?’

Een referentiekader is het geheel van waarden, normen, overtuigingen en gedragingen dat jij je eigen hebt gemaakt. Het bepaalt wie je bent, hoe je naar de wereld en naar andere mensen kijkt, hoe je je mening vormt, wat je goed of fout vindt, wat je aanvaardt of waar juist kwaad om wordt, hoe je handelt en wat je verwacht van anderen. Dit referentiekader is als het ware een soort bril, die jouw eigen waarneming ‘filtert’. Maar hoe betrouwbaar zijn jouw ogen (of jouw hersenen) eigenlijk?

“Echt, er zijn van de dagen dat ik de hele wereld aan kan… maar meestal ben ik onzeker en dan gaat het natuurlijk ook allemaal weer fout!”, zucht een jonge vrouw bij mij aan tafel. En dat is dus een reden waarom we aan haar mindset werken. Er was namelijk ‘waarnemingsblindheid’ ontstaan. Maar je kunt jezelf helpen om anders naar de wereld te kijken. Verander jouw gedachten en je verandert jouw wereld!

Ook hulp bij een nieuwe ‘bril’ nodig?
Neem contact op: info@timefortribe.nl / 06 27525072

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *